Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Academica” συστάθηκε τον Ιανουάριο του 2018 με ιδρυτικά μέλη μουσικούς με πολυετή συνεργασία. Σύμφωνα με το καταστατικό της, δραστηριοποιείται στο χώρο του πολιτισμού και της εκπαίδευσης έχοντας ως πυρήνα της τη μουσική.

Συγκροτεί μουσικά σύνολα και διοργανώνει μουσικές παραστάσεις στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Διοργανώνει επίσης παραγωγές εκπαιδευτικού χαρακτήρα επενδύοντας στη μάθηση του κοινού με αφετηρία την τέχνη.

Συνεργάζεται με συλλογικούς, ιδιωτικούς και κρατικούς φορείς, εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την δημιουργία εκπαιδευτικών – ψυχαγωγικών προγραμμάτων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Οι χώροι που πραγματοποιούνται οι καλλιτεχνικές παραγωγές επιλέγονται με κύριο κριτήριο την εύκολη πρόσβαση από ΑμεΑ.

Η ιστορία μας

Η Ορχήστρα Athens Academica ιδρύθηκε το 2013 με ιδρυτικά μέλη εξέχοντες μουσικούς με πολυετή συνεργασία από την Ορχήστρα των Χρωμάτων και την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ που την περίοδο εκείνη έπαψε να υφίσταται. Φιλοξενήθηκε και άρχισε τις συναυλίες της στο Ωδείο Αθηνών με αρχιμουσικό τον Νίκο Αθηναίο και με τη συνεργασία του Μουσικού Συλλόγου ¨ΕΡΑΤΩ¨ που είχε αναλάβει το οργανωτικό μέρος.

Μέχρι σήμερα, η Ορχήστρα Athens Academica, έχει εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νίαρχος και στα φεστιβάλ Πάτρας, Βόλου και Σύρου, συνεργαζόμενη με διακεκριμένους μαέστρους και σολίστες. Από τον Φεβρουάριο του 2018 έχει ενταχθεί σε ένα τριετές καλλιτεχνικό πρόγραμμα (2018-2020) που φιλοδοξεί να διαμορφώσει ένα δίκτυο πολιτιστικής επικοινωνίας και να αναδείξει τη δημόσια αξία του πολιτισμού.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Αττικής 2014-2020, με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και υλοποιείται από τον Μουσικό και Δραματικό Σύλλογο «Ωδείον Αθηνών – 1871».

Αρχιμουσικός της ορχήστρας είναι ο Νίκος Αθηναίος και Καλλιτεχνικός Διευθυντής είναι ο ιδρυτής και εξάρχων Οδυσσέας Κορέλης.

“…είναι ευχής έργο που στις παραστάσεις μας συμμετέχουν οι εξαιρετικοί μουσικοί της ορχήστρας Athens Academica…”

Άλκης Μπαλτάς, συνθέτης - διευθυντής ορχήστρας

Απόσμασμα συναυλίας

Athens Academica

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΟΡΕΛΗΣ
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΟΡΕΛΗΣ
Καλλιτεχνικός Διευθυντής
ΝΙΚΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ
Αρχιμουσικός
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΟΡΕΛΗΣ
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΟΡΕΛΗΣ
Εξάρχων
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΝΙΑΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΝΙΑΣ
Κορυφαίος στις βιόλες
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΝΙΝΑ
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΝΙΝΑ
Κορυφαίος στα τσέλα
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΡΑΤΣΙΑΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΡΑΤΣΙΑΣ
Έφορος

1        ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΟΡΕΛΗΣ, ΕΞΑΡΧΩΝ/Α’ βιολί

2        ΦΡΑΝΣ ΣΕΣΤΑΝΙ, Α’ βιολί

3        ΙΡΙΝΑ ΣΑΛΕΝΚΟΒΑ, Α’ βιολί

4        ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΡΑΝΤΑΣ, Α’ βιολί

5        ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΖΙΩΤΗΣ, Α’ βιολί

6        ΚΙΤΙ ΒΑΡΔΑΜΗ, Α’ βιολί

7        ΑΝΤΟΝΕΛΛΑ ΤΣΕΦΑ, Β’ βιολί

8        ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΕΖΥΡΟΓΛΟΥ, Β’ βιολί

9        ΤΑΣΟΣ ΓΡΑΤΣΙΑΣ, Β’ βιολί

10      ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΣΟΛΑΚΗ, Β’ βιολί

11      ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΝΙΑΣ, Βιόλα

12      ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ, Βιόλα

13      ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ, Βιόλα

14      ΜΑΚΗΣ ΤΣΟΡΟΥΚΟΓΛΟΥ, Βιόλα

15      ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΝΙΝΑ, Βιολοντσέλο

16      ΕΛΛΗ  ΦΙΛΙΠΠΟΥ, Βιολοντσέλο

17      ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Βιολοντσέλο

18      ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΥΓΝΟΣ, Κοντραμπάσο

Συνεργάτης Luthier της ορχήστρας Athens Academica: Δημήτρης Κακός